Kemiallisissa lannoitteen matka Suomeen on pitkä. Ammoniakkia valmistetaan Haber Boschin menetelmällä, johon tarvitaan paljon energiaa. Suomessa ei ole ammoniakin teollista valmistusta lainkaan, vaan se tuodaan joko Venäjältä tai Kiinasta. Käytännössä ammoniakin valmistamiseen tarvitaan vetyä, joka yleensä saadaan maakaasusta tai kivihiilestä. Lisäksi lopputuotteen ohella syntyy valtavasti hiilidioksidipäästöjä. Maailmanlaajuisesti tuotantoprosessi tuottaa 500 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa, tämä vastaa lähes kahta prosenttia hiilidioksidin kokonaispäästöistä. Lähde: KM 8/2023 Tämän jälkeen ammoniakki pitää vielä tuottaa lannoitetuotteeksi, jonka jälkeen se päätyy purnukassa kaupan hyllylle tai suursäkkiin maatalouskauppaan.
Orgaaniset lannoitteet ja maanparannusaineet muodostuvat pääosin eläin- ja kasviperäisistä materiaaleista tai teollisuuden sivutuotteista, kuten puukuiduista. Ravinteet vapautuvat orgaanisista lannoitteista ajan myötä, kun pieneliöt jalostavat ja hajottavat lannoitteen kompostissa tai maassa. KotiPihan PuutarhaTaika on kompostoitua hevosenlantaa, jolloin kompostointiprosessi on jo vapauttanut ravinteita hevosenlannasta kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Raa’alla hevosenlannalla kun ei oikein tahdo kasvua syntyä, se vaatii maatumiseensa typpeä ja imee sen maasta. PuutarhaTai’alla tätä ei pääse syntymään, sillä se on huolella kompostoitu jo ennakkoon.
Orgaanisten lannoitteiden ravinteet tulevat siis lannoista tai muista massoista. Käytännössä meidän lantamme tulevat Etelä- Suomen alueelta ja siten ne ovat kulkeneet melkoisesti lyhyemmän matkan, kuin ammoniakki Kiinan matkallaan.
Lannoitusvaikutuskin on erilainen. Purkista kasvimaalle lisäämällä saadaan aikaan nopea lannoitusvaikutus. Onhan lannoite vesiliukoinen, eikä siihen tarvita mikrobia tai matoa yhteistyöhön. Vesiliukoinen ravinne on saman tien kasvin käytettävissä ja kasvi käyttää sen kasvuunsa helposti, jonka jälkeen se on käytetty pois. Toisaalta, jos lannoitetta laittaakin liikaa tai kasvi ei olekaan sillä hetkellä kasvussa ja käytä ravinnetta, huuhtoutuu se herkemmin vesisateiden mukana. Kemiallista lannoitetta joutuu lisäämään joka vuosi sen nopean vaikutuksen vuoksi.
Orgaanisilla lannoitteilla vaikutus tapahtuu hitaammin, kuten todettu, yhteistyössä mikrobien kanssa. PuutarhaTaika lisää myös itse orgaanista ainesta maahan. Se on matojen ruokaa ja sienien ystävä. Orgaanisen aineksen määrä maassa vaikuttaa mm. kastelutarpeeseen, maan muokattavuuteen ja sadon tuottoon. Vaikutukset ovat paljon laajemmat, kuin muutaman ravinteen lisäys. Saviseen maahan voi joutua lisäämään muutaman kerran PuutarhaTaikaa, mutta huomaat myöhemmin eron.
Maa muuttuu muhevammaksi ja helpommaksi viljellä. Onhan sen Aidosti Kierrätetty.